Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Προθέρμανση - Αποθεραπεία




" Ο άνθρωπος οφείλει να αθλείται, οφείλει όμως και να κάνει τις απαραίτητες διατάσεις".

Ο άνθρωπος οφείλει να αθλείται για δύο σημαντικούς λόγους, πρώτον Υγεία - Ευεξία και δεύτερον αντιμετώπιση Άγχους - Στρες.

Σε μια εποχή που χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι η καθιστική ζωή (αναμφισβήτητα οι περισσότερες πλέον εργασίες γίνονται με την χρήση της τεχνολογίας) θα πρέπει να βρούμε τρόπους ανανέωσης και αφύπνισης του σώματός μας.
Εφόσον κατασταλάξουμε στο είδος του αθλήματος που θέλουμε να ξεκινησούμε, θα ήταν σημαντικό να ξέρετε ότι οποιαδήποτε μορφή άθλησης και αν επιλέξετε (παράδειγμα ένα δυναμικό σπορ, ένα ταχυδυναμικό ή ένα άθλημα αντοχής) θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Α και το Ω είναι οι ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.
Πολλές φορές τα προγράμματα γυμναστικής δεν εμπεριέχουν τις διατατικές ασκήσεις, με αποτέλεσμα ο ασκούμενος να τις παραμελεί ή μπορεί να είναι ανεπαρκής ή ακομή να είναι οι λάθος διατάσεις για το άθλημα που θα έχουν επιλέξει.
Ένα ορθό προπονητικό πρόγραμμα πρέπει να ξεκινάει με επαρκή (περίπου 10λεπτο) αερόβια άσκηση, να συνεχίζεται με διατατικές ασκήσεις (όπου θα αποτελέσει η βάση για την κύρια προπόνηση), συνεχίζουμε με την κυρίως προπόνηση και τελειώνουμε με τις διατάσεις αποθεραπείας.
Οι διατατικές ασκήσεις στην προθέρμανση θα πρέπει να έχουν τη μορφή μικρών κινήσεων του σώματος και οι διατάσεις αποθεραπείας θα πρέπει να έχουν έναν πιο παθητικό ρόλο, δηλαδή να μένουμε σταθερά σ ένα σημείο.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ: Οι διατάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν ολόκληρο το σώμα, να έχουν σαν στόχο την ευλυγίσια και την ευκαμψία του ασκούμενου και η αποθεραπεία να έχει σαν στόχο την αποφόρτιση του ασκούμενου από την ένταση των ασκήσεων. Μην ξεχνάτε ότι αθλητές υψηλού επιπέδου εμπεριέχουν στο εβομαδιαίο πρόγραμμά τους (και ανάλογα την αγωνιστική περίοδο) 1-2 προπονήσεις διατάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές επικοινωνείστε με το Σύλλογό μας, ή προμηθευτείται το αντίστοιχο έντυπο Διατάσεων που εκδίδει ο σύλλογο.