Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Διατροφικές Συμβουλές

ΔΙΑΤΡΟΦΗ





Η διατροφή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής ενός ασκούμενου και πόσο μάλλον ενός αθλητή υψηλού ανταγωνισμού, που επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή απόδοση. Η διατροφή από μόνη της αποτελεί μία ολόκληρη επιστήμη, οπότε αυτό μας περιορίζει να μην μπορούμε να δώσουμε αναλυτικές οδηγίες διατροφής. Επίσης ας μη ξεχνάμε ότι ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και να μην ακολουθεί μόνο τις γενικές οδηγίες, οπότε για καλύτερα αποτελέσματα θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθείτε σ έναν ειδικό διαιτολόγο – διατροφολόγο. Ο Α.Σ. ΔΙΑΣ  έχει αναπτύξει συνεργασίες με έμπειρες διαιτολόγους – διατροφολόγους που θα  σας παρέχουν ένα ολοκληρωμένο διατροφικό πλάνο και σε συνδυασμό με τα τμήματα Personal Training θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.



Όταν θα αποφασίσετε να ξεκινήσετε ένα ολοκληρωμένο διατροφικό πλάνο, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η διατροφή δεν αποτελεί κάτι δύσκολο και ακατόρθωτο. Η διατροφή είναι ένας τρόπος ζωής.
Θα πρέπει να πραγματοποιείται 4-5 μικρά γεύματα τη μέρα (ανάλογα όμως με τη σωματική δραστηριότητα και τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων), τα γεύματα θα πρέπει να έχουν κενό μεταξύ τους 4 ώρες περίπου (γι αυτό θα πρέπει να είναι μικρά σε ποσότητα), θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα δηλαδή να προσλαμβάνετε μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, φυτικές ίνες, άμυλο. Όμως όπως προείπαμε θα πρέπει να υπάρχει κάποια επιστημονική κάλυψη για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και καθοριστικό ρόλο στη σωστή διατροφή παίζει η σωματική άσκηση και η κατανάλωση νερού. Ένας πολύ βασικός κανόνας της διατροφής είναι η διάρκεια του ύπνου και η ώρα του ύπνου. Ο βραδινός ύπνος δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 6-8 ώρες ενώ ο μεσημεριανός, αν και εφόσον έχετε αυτή τη δυνατότητα 30 λεπτά με μία ώρα θα ήταν ιδανικά. Επίσης ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΠΡΩΙ, για να ξεκινήσετε τη μέρα ολοκληρωμένα μ’ ένα σωστό και πλήρες πρωινό, ακόμη και νωρίς να ξυπνάτε φροντίστε να σηκώνεστε λίγο νωρίτερα για να δώσετε στον εαυτό σας ένα πλήρες πρωινό. Μην ξεχνάτε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα απ’ όλα, γι αυτό και οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι λένε ότι «Τρώγεται το πρωί σαν Βασιλιάς, το μεσημέρι σαν Πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός».
Οι γαστρεντερολόγοι του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού της Αθήνας, υποστηρίζουν ότι «Πρέπει να τρώμε όσο πιο πρωτόγνωρα γίνεται», δηλαδή δε θα ήταν ντροπή εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε λαχανικά ή να προμηθευόμαστε προϊόντα από χωριά ή λαϊκές.

Διατροφικοί Μύθοι:
1.      Τρώω μια φορά τη μέρα ή δύο
2.      Έχω καλό μεταβολισμό και δεν χρειάζομαι διατροφή
3.      Τρέχω όλη μέρα με δουλειές, οπότε κάνω καύσεις, επομένως δεν χρειάζομαι διατροφή
4.      Το βρίσκω κουραστικό να κάνω διατροφή
5.      Δεν έχω χρόνο για να κάνω διατροφή
6.      Δε θα φάω τώρα, θα κρατηθώ λίγο γιατί με περιμένει καλό φαγητό
7.      Είδα ή διάβασα, στην τηλεόραση ή σ’ ένα περιοδικό για διατροφή express και για γυμναστική



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.