Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Οι Αξίες του Ολυμπισμού...



 






Λονδίνο 2012, 

Μετρώντας αντίστροφα για το μεγάλο γεγονός, για το μεγάλο ραντεβού. Το ραντεβού με τους νικητές, με τους ανθρώπους που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και κάθε αμφισβήτηση... Αλλά ποια είναι η Αξία του Ολυμπισμού;
Ο Ολυμπισμός ως Ιδέα έχει τις ρίζες της στην Αρχαιότητα και στο πνεύμα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων το οποίο περιείχε το θρησκευτικό στοιχείο, το κάλλος, την ευγένεια, την λιτότητα, την αγνότητα, την εκεχειρία, την ανταγωνιστικότητα και γενικά το πνευματικό ήθος και την ιερότητα για την ανθρώπινη ζωή.
Η έννοια του Ολυμπισμού αναβιώνει τον προηγούμενο αιώνα (1908) από τον Γάλλο Αριστοκράτη Πιέρ Ντε Κουμπερτιέν, ιδρυτή του σύγχρονου Ολυμπιακού κινήματος. Με το πέρασμα όμως του χρόνου η έννοια του Ολυμπισμού εξελίσσεται και προσαρμόζεται σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Το θρησκευτικό πνεύμα αντικαταστάθηκε με ορισμένα θρησκευτικά τελετουργικά που απλώς θυμίζουν τις ρίζες των αγώνων στο παρελθόν, και περιέλαβε τις έννοιες της ισότητας, του σεβασμού και της συμμετοχής.

Οι Αξίες του Ολυμπισμού κινούνται γύρω από δύο άξονες. Το ¨Ευ αγωνίζεσθαι¨ και την ¨Ευγενή Άμιλλα¨. Στη πρώτη έννοια είναι οι αξίες της εντιμότητας, του σεβασμού των κανόνων δειξαγωγείς των αγώνων, της ισότητας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού των συναθλητών και της ισοτιμίας.  Η δεύτερη έννοια περιέχει τις αξίες της αριστείας, του ευγενικού συναγωνισμού ανάμεσα σε λαούς και άτομα, της τάσης για διάκριση και υπεροχή μακριά από κάθε αντιπαλότητα.













Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.