Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Να μειωθούν οι ώρες της γυμναστικής;


Με ιδιαίτερη λύπη σήμερα διάβασα το σχετικό άρθρο (http://www.enallaxnews.gr/2014/09/08/bgazoyn-th-gymnastikh-apo-ta-sxoleia/) για τη μείωση των ωρών του μαθήματος της γυμναστικής (ή μήπως θα έπρεπε να τη λέγαμε Γυμναστική Παιδεία;).
Δε ξέρω αν θα συμφωνήσετε μαζί μου, αλλά από τη μία το εγχείρημα αυτό είναι καλό αλλά από την άλλη είναι καταστροφικό για τη χώρα μας. Μη βιαστείτε να κρίνετε την άποψη μου.
Από τη μια συμφωνώ για το λόγο ότι το μάθημα της γυμναστικής, σε αρκετά σχολεία της χώρας είχε το εξής πρόγραμμα:

  • 2 στροφές τρέξιμο
  • Ανύπαρκτες Διατάσεις 
  • Πάρτε μπάλα και παίξτε
    Με καθηγητές να κάθονται μέσα στα γραφεία τους και να καπνίζουν. 
Με γυμναστές-καθηγητές ανύπαρκτους και ανίκανους να εκπαιδεύσουν τους μαθητές, η εκπαίδευση δε σημαίνει μαθητές στρατιώτες. Όμως θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι, υπάρχουν και καθηγητές που είναι η εξαίρεση του κανόνα, πραγματικοί ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ, με ήθος-αξίες, με γνώσεις και πάνω απ όλα με παιδαγωγικούς τρόπους προσέγγισης των μαθητών,γι αυτούς και μόνο το μάθημα θα πρέπει να παραμείνει. 

Όμως από την άλλη διαφωνώ, μ' αυτό το κακόγουστο αστείο του Υπουργείου Παιδείας, μόνο έτσι μπορεί να το δει κάποιο/α, γιατί βάζει τις βάσεις για μια κοινωνία τεμπέληδων και αργόσχολων. Μια κοινωνία που θα τη χαρακτηρίζει η παχυσαρκία, η έλλειψη δημιουργικότητας και πάνω απ' όλα μια χώρα ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ (!!!!!). Και όλα αυτά στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, στη χώρα που παρελαύνει πρώτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη χώρα της Αρχαίας Ολυμπίας και των πολεμιστών. 

Πολλοί θα αναρωτηθείτε, ποια είναι τελικά η άποψή μου επί του θέματος. Η άποψή μου είναι να μη μειωθεί το μάθημα της γυμναστικής, αλλά πρέπει να εξελιχθεί, να υπάρξει σχεδιασμός και σωστός προγραμματισμός. Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει η αξιολόγηση των καθηγητών και διαρκείς επίβλεψη από το Υπουργείο. Ας μη ξεχνάμε το σχολείο και ειδικά η γυμναστική καλλιεργούν την παιδεία, σκεφτείτε μια χώρα με αμόρφωτους πολίτες, ΤΟ χάος!!!
Καταρτισμένοι γυμναστές υπάρχουν, έτοιμοι να προσφέρουν τις γνώσεις τους, για να μπορέσουν να δουλέψουν όμως θα πρέπει να αλλάξει ριζικά δομή ολόκληρο το Υπουργείο. Να γίνει πιο θετικό σε νέες μεθόδους, σε νέες ιδέες και να απαλλαγεί από τις παλιές καταστροφικές μεθόδους. 
Η γυμναστική παιδεία θα πρέπει να υπάρχει σαν μάθημα τρεις φορές την εβδομάδα και αναφέρομαι επίτηδες συνέχεια στη λέξη "παιδεία" γιατί γυμναστική δεν είναι μόνο να είσαι στο καθρέφτη αδύνατος και να έχεις γράμμωση, είναι κι άλλα πράγματα. 
Θα ήθελα να τελειώσω με μια κουβέντα που είχα πρόσφατα με μια γυμνάστρια (σε δημόσιο σχολείο) που έτυχε να γνωρίσω, μου είπε χαρακτηριστικά:
"Όταν είχα διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ, είχα πολλά όνειρα γι' αυτό το μάθημα και τα πρώτα χρόνια προσπάθησα να κάνω έργο στο σχολείο που δούλευα. Όμως, έβρισκα συνέχεια εμπόδια, καθηγητές που το μόνο που λέγανε είναι να μην ασχολούμαι, έχουμε βολευτεί στο δημόσιο, είτε δουλέψεις με όρεξη είτε χωρίς όρεξη τα λεφτά θα μπαίνουν. Καθημερινά προσπαθούσα να διδάσκω τα παιδιά και όχι μόνο να τα γυμνάζω, να τους μιλάω, να είμαι κοντά τους, ήθελα να αποκτήσω μια οικειότητα με τα παιδιά, που να έχουν κάπου να στηριχτούν στο βίαιο σχολικό πρόγραμμα. Αλλά, συνέχεια οι συνάδελφοι με πολεμούσαν..." 
Αυτή είναι η άποψη μου, σχετικά με το θέμα αυτό. 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.